Dynamisch Jongerenwerk

Jongeren Perspectief Fonds 

Update november 2023

 

De pilot is inmiddels afgelopen en jongeren kunnen niet meer terecht hiervoor.

 


 

In 2020 zijn we in opdracht van de gemeente Almere gestart met een pilot voor het project Jongeren Perspectief Fonds Almere. Binnen dit project helpen wij jongeren van 18 t/m 27 met hun problematische schulden én werken we samen aan hun perspectiefwens.

 

Jongeren die door schulden vastlopen in hun leven, verdienen een nieuwe kans en een nieuw perspectief. Niet alle jongeren leren van huis uit verstandig om te gaan met geld. Sommige jongeren maken verkeerde financiële keuzes of raken door omstandigheden in de problemen. Toch zijn zij vanaf 18 jaar wettelijk aansprakelijk voor hun eigen financiën.

 

In het huidige systeem komen jongeren vaak niet in aanmerking voor de reguliere schuldhulpverlening, meestal omdat zij geen vast of een te laag inkomen hebben. Of zij hebben een schuld van een DUO-inkomen (studiefinanciering). De schulden lopen daarom op en hebben bijna altijd hun weerslag op andere leefgebieden. 

 

Het Jongeren Perspectief Fonds zorgt er voor dat deze jongeren toch in aanmerking komen voor hulp met hun schulden. Dit doen we door de schulden af te kopen met een krediet, waardoor de jongere nog een schuldeiser en een veel lagere schuld over heeft.  Als afbetaling vragen we een tegenprestatie, deze kan gedeeltelijk financieel zijn, maar dit hoeft niet per sé. Vaak bestaat de tegenprestatie uit terug naar school of werk gaan, waarbij we de jongere door intensieve trajectbegeleiding helpen. Een maatschappelijke tegenprestatie (vrijwilligerswerk) is een vast onderdeel van de tegenprestatie.  Op deze manier is het dus mogelijk om een financiële schuld terug te betalen met een maatschappelijke tegenprestatie. 

 

Het traject duurt gemiddeld 2 jaar. In dit traject wordt de jongere op financieel gebied begeleid door een schuldhulpverlener en op andere leefgebieden door een trajectbegeleider (van de schoor). Binnen het JPF werken we ook samen met Learn2Work. 

 

Belangrijk voor dit project is dat we jongeren zoeken die niet enkel een oplossing zoeken voor hun schuldenproblematiek maar ook een perspectiefwens hebben waarbij wij ze kunnen helpen en begeleiden.

 

We doen in Almere een pilot met 20 jongeren, waarvan de meesten inmiddels gestart zijn. We hebben dus nog plek voor jongeren.  

 

       Voor meer informatie kan je ook kijken
      op:
  www.jongerenperspectieffonds.nl 

 

Danielle Lanzaat

 


Schuldsaneerder

dlanzaat@deschoor.nl

06-52625558  

Marco van Schaik

 

 

Trajectbegeleider

mvanschaik@deschoor.nl

06-42741989  

 

 

 

 

Privacyverklaring Ontmoet ons op:
Het Dynamisch Jongerenwerk maakt deel uit van De Schoor, Welzijn in Almere